НЧ „Захари Стоянов – 1984“

За нас:

Читалището е основано през 1984 г. на базата на библиотечен филиал при НЧ „Васил Коларов” (сега НЧ „Алеко Константинов”). Дейността му включва работа с учениците и хора на различна възраст от квартал „Христо Смирненски”. С тях целогодишно работят музикалните школи, школите по различни изкуства, както в школата по йога и релаксираща медитация. През учебната година се провеждат езикови курсове за ученици, а преди е имало курсове и за възрастни хора. От 2000 г. всяко лято се организира Лятна детска академия за деца от 7 до 10 годишна възраст. Провеждат се различни тематични мероприятия, свързани със запознанство с библиотеката, бележити дати, български традиции и обичаи, литературни четения, викторини, срещи с творчески личности. Традиционни за малките читатели стават посрещането на различни празници от календара в България. Почти 10 години (1998-2008) в читалището е функционирал куклен театър.

В основата на читалището е библиотеката, която разполага с фонд от над 22 хил. тома разнообразна литература и всяка година се подновява с нови книги със средствата от библиотечни такси, със спечелените проекти към Министерство на културата на РБ, от дарения от различни издателства и частни лица. Провеждат се и се взема участие в различни концерти в България и чужбина. Работи се и по различни проекти, включително и такива с национално признаване за тяхната успешност. През изминалите години читалищните дейци и служители дават своя принос в оформяне на лицето на читалището като българско огнище на културата.

Ако си любопитен за още виж Информационната карта на читалището от Регионалните експертно-консултантски и информационни центрове (РЕКИЦ).

Председател:  Георги Владимиров Желязков

Секретар:   Светлана Юриевна Керкелова

Библиотекар:  Албена Александрова

Адрес:  ул. „Равнища“ 4, 4001, Пловдив

E-mail:     chitalishte_zs@abv.bg

Телефон:  032/644035;  0879 252987

Facebook:   https://www.facebook.com/Народно-читалище-Захари-Стоянов-1984-Пловдив-768191349905839

Партньорства:

Постоянни партньори в нашите мероприятия са ОУ „В. Петлешков”, сдружение „Славянски свят“ и ОФ „Пловдив 2019”.

Пространства:

Читалището заема ½ част на 3–я етаж на битовия комбинат. Разполага с библиотечен салон, салон за провеждане на различни културни мероприятия и занятия по модерни танци и йога, 2 кабинета (за музикална и езикова школи и школа по изобразително изкуство) и общи стълбищни помещения, които се използват за изложби.

Свържи се с нас

group0
Free Course!

Женски клуб „Детелина”

Период:  От септември до май Ден и час на провеждане: Всеки ден от 9:30 ч. Място на провеждан:  В големия…

group0
Free Course!

Лятна детска академия „Оазис за игри и приключения”

Дейности/описание: Организиране на свободното ваканционно време на учениците от 1 и 2-ри класове с креативни занимания по приложно изкуство чрез изработка…

group0
Free Course!

Талантът е способността да вярваш в успеха

Дейности/описание: Проектът се реализира на фестивал за музика и танци във Венеция, Италия, за да популяризира българското танцово изкуство с…

group0
Free Course!
keyboard_arrow_up